CURVY CUBE

Our project deploys like-strategies on three different housing typologies; the single family home, the townhouse, and the housing project. The insertion of a stoa in the interior of the block and the gradual demolition of partitions allow for more open flexible spaces. The urban gesture of the continuous stoa manifests in a cloister within each city block and provides an opportunity for socializing, working and collaboration. We aim to capitalize on the existing forms of housing and produce a new way of living together based off of sharing of ideas, communal spaces, and collaborative working environments.

The common space we are creating is a means of transforming the "generic-ness" and leftover spaces of the city into the collective sphere, placing the governance of such spaces in the hands of the inhabitants. These common spaces go beyond the traditional segmentation of public and private spaces but refer to the flexible undefined place where human creativity and collaboration occurs. It is a move away from spaces which are highly defined for particular functions, established by pre-ordered conditions, social norms or hierarchies, but the community of working citizens at large

Partners in design and construction: Teo Quintana, Olivier Nieuwland-Zlotnicki, and Brit Hayes